Diş dolgusu tedavisinden sonra ağız ve diş sağlığına dikkat etmelisiniz. Dişlerdeki anestezi etkisi geçmeden yemek yemeyin. Diş dolgusu anestezi altında yapılır. Anestezi etkisi geçmeden yemek yeme dil ve dudaklarınızı ısırmanıza neden olabilir. Uyuşukluk sırasındaki hafif ısırmalar çok güçlü olabilir. Uyuşukluk durumunu parmağınızla dudağınıza dokunup ölçebilirsiniz. Dolgu tedavisinde uyuşukluk genelde 3 saat içinde geçer. Bu durum bazı özel durumlarda 5-6 saat sürebilir. Dolgu yapılan dişlerinizi çok sert cisimlerde kullanmayın. Dolgu sonrası en az 2 saat yemek yemeyin. 24 saat boyunca sert gıdalar tüketmeyin.
Diş dolgusu dişin canlı dokusuna yakın yapılmışsa 3 hafta boyunca sıcak ve soğuk hassasiyeti oluşur. Hassasiyet azalmıyorsa mutlaka uzman hekime görünmelisiniz. Diş dolgusundan sonra ilk 12 saat diş etinde ağrılar oluşur. Bu ağrılardan kurtulmak için doktorun önerdiği ağrı kesicileri kullanmalısınız. Doktor dolguyu bitirdikten sonra ağız ve diş uyumunu kontrol eder. Hastanın dolguya rahat adapte olması için dolgu cilalanır. Cila yapılsa bile dolguya alışmak 1-2 hafta sürebilir. 2 hafta geçmesine rağmen dolgu hastanın diline takılıyorsa mutlaka uzman hekime başvurmak gerekir.
Çürümeye başlayan diş boşluğunu onarmak için diş dolgusu yapılır. Diş doktoru dişinize uygun olan, ihtiyacınıza cevap verecek olan diş dolgusunu önerir. Diş dolgusu anestezi altında yapılır. Tedavi öncesi hastaya narkoz verilir. Diş bölgesi uyuşturulur. Böylece tedavi ağrısız ve acısız bir şekilde gerçekleşir. Tedaviden sonra ağrı ve sızıların oluşması normaldir. Tedaviden sonra oluşacak ağrıları dindirmek için uzman hekime danışarak ağrı kesici ilaçlar kullanabilirsiniz.
Çürüyen dişlerin temizlenmesinden sonra ortaya çıkan boşluğu doldurma işine diş dolgusu denir. Çürümeye başlayan dişi kurtarmak için diş çürüğü temizlenir. Temizlenen çürük sonrası ortaya çıkan boşluğa dişe uyum sağlayacak, dişin işlevini yerine getirmesi için diş dolgusu yapılır. Dolgu için kullanan jeller dişe tutunmaz. Diş hekimleri oyuklu çalışmalar yaparak dolgunun daha sağlam durmasını sağlar.
Dolgu, çürük nedeniyle zarar gören dişe normal bir fonksiyon ve görünüm kazandırmak için yapılan operasyondur. Diş dolgusu yapılırken önce çürümüş diş dokusu uzaklaştırılır. Çürükten etkilenen bölge temizlenir ve boşluklar dolgu malzemesi ile doldurulur. Bakterilerin sızabileceği boşluklar dolgu malzemesi ile kapatılıp çürüğün ilerlemesi engellenir. Diş dolgusunda altın, porselen, kompozit reçine kullanılır.
Her dolgu tipi, herkes için uygun olmayabilir. Dolgunun tipi, çürüğün büyüklüğü, maddelere olan alerjik durum, maliyet diş dolgusu yapımını belirleyen unsurlardır.
Altın dolgular sipariş üzerine yapılır. Dolgu üzerine altın kaplama malzemeler yapıştırılarak uygulanır. Altın dolgular diş eti hastalıklarını tonere eder. Altın kaplama dolguları en az 20 yıl kullanabilirsiniz. Kullanımda uzun sürelik ve dayanıklılık esas alınacaksa altın dolguları tercih etmelisiniz. Pahalı bir seçim olan altın dolgular birkaç seansta dişlere yerleştirilir.
Gümüş dolgular aşınmaya karşı çok dirençlidir. Altın dolgulara göre hesaplıdır. Koyu renginden dolayı hemen fark edilir. Ön dişler için uygun değildir. Görünmeyen arada kalan arka dişler için uygundur.
Kompozit reçineler dişinizle aynı renktedir. Bu yüzden dişlere doğal görünüm kazandırır. Malzemeler karıştırılıp doğrudan boşluğun içine yerleştirilir. Burada malzemenin sertleşmesi için beklenir. Kompozitler zamanla kırılıp aşınabilir. Büyük dolgular için ideal bir malzeme değildir. Çay, kahve ve sigaradan çok çabuk etkilenip lekelenir. Kompozit dolguları 3 ile 10 yıl arasında kullanabilirsiniz.
Kırık ve çürükler dişin büyük bir bölümüne hasar vermişse kuron ve kaplama önlenir. Sinire ulaşan çürükler 2 şekilde tedavi edilir. Kanal tedavisi yapılır ya da pulpa kaplama ile sinir canlı tutulur.
Dolgu yapmaya karar verdiğinizde ilk önce çürükler dokudan uzaklaştırılır. Etkilenen alanlar temizlenir. Temizlenen boşluk belirlediğiniz dolgu maddeleri ile doldurulur. Dolguya ihtiyacınız olup olmadığını diş hekimleri belirler. Diş yüzeyini incelemek için diş hekimleri ayna kullanır. Anormal görünen dişler için özel cihazlar kullanılır. Uygun görüldüğü taktirde hekim diş röntgeninizi çeker. Diş hekiminin seçtiği tedavi çürüğün açtığı hasara göre değişir.