Dişler enfeksiyon kaptığında, dişler artık vücut için mikrop yuvası haline geldiğinde dişlerin artık çekilmesi gerekir. 20 yaş dişleri erken yaşlarda çekmek daha doğrudur. İleriki yaşlarda çekilen 20lik dişler çene kemiklerindeki esnemenin az olmasından dolayı kişiye daha büyük sıkıntılar çıkartır. 20lik diş çekim sırasında şişlik ağrı gibi şikayetler görülür. Çekim sonrası dudakta uyuşma ve hissizlik görülür. Gençken çene kök gelişimi daha tam oluşmadığı için bu tür olumsuzluklar yaşanmaz. 20lik dişlerin çekimi 18-22 yaşlarda daha kolay gerçekleşir. 20lik dişlerin çekilmesini zorunlu kılan durumlar şunlardır:
Dişeti altında çıkacak olan 20lik dişlerin koruyucu bir zarı vardır. Diş çıkarken bu bölgede enfeksiyonlara neden olur. Enfeksiyon sonucu dişetlerinde kırmızı şişlik oluşur. Bu şişlikler hastada şiddetli ağrıya neden olur. Enfeksiyon durumu aynı zamanda ağızda kötü tat ve kokuya neden olur.
20lik dişlerin oluşturduğu baskı diş etlerinde şiddetli ağrılara neden olur. Enfeksiyon durumları da diş ağrısına neden olur.
20lik dişler alınmazsa dişin çevresinde kist oluşur. Kistler kemikte ve diş etlerinde hasara neden olur.
Gömülü olan 20lik dişler önlerinde bulunan 2. Büyük azı dişlerinin köklerine baskı yapıp bu bölgede çürüklere yol açar. Baskının aşırı fazla olması durumunda ön dişlerde devrilmeler meydana gelir.
20lik dişler çıkmaya başlarken ön dişlerde çapraşıklığa neden olur. Bu çapraşıklığı gidermek için uzman hekimler 20lik dişlerin çekilmesini tavsiye eder.
20 yaş dişleri, ağız içinde çok arkada olduğu için temizlenmesi zordur. Fırçayı o bölgeye sokup temizlik yapmak mide bulantısına yol açar. Temizlik probleminden dolayı dişeti hastalıkları ve çürükler artar.
Çene kırıklığında eğe diş kırık hattı üstündeyse diş mutlaka çekilmelidir. Ortogantik cerrahi işlemlerde gömük dişlerin çekilmesi gerekir.
Gömük diş etrafında tümör oluşması durumunda 20lik dişler mutlaka çekilmelidir.
Çekilmesi gereken sallanan bir dişiniz varsa acısız bir biçimde çekmek istiyorsanız yazı dizimizi dikkatlice okuyun. Dişi çekmeden önce mümkün olduğu kadar dişinizi gevşetin. Bölgeyi uyuşturursanız çekilirken yaşanacak olan ağrıyı azaltmış olursunuz. Dişi kendi başınıza çekmek yerine mutlaka diş hekiminden yardım almalısınız. Acısız diş çekimi için uzmanların tavsiye ettiği yöntemler şunlardır:
DİŞİ SALLA
Diş çekerken dişiniz ne kadar gevşekse canınız o kadar çok yanar. Dil ve parmakları kullanarak dişi ileri geri sallayarak gevşetin. Bu işlemi yaparken dişi çok sert itip çekmemeye özen gösterin. Aksi takdirde canınız çok yanacaktır. Gün boyu hafif bir sallama hareketi yaparak dişi gevşetip çıkmaya hazır hale getirin.
Sert besinler dişi gevşetir. Acısız diş çekmeye faydası dokunur. Özellikle elma, havuç, kereviz dişleri gevşetir. Diş çekerken dişi yutmamaya çalışın. Dişin yerinden çıktığını hissettiğiniz an ağzınızdakileri bir peçeteye tükürük dişin peçetede olup olmadığını kontrol edin. Dişi yanlışlıkla yutarsanız mutlaka uzman diş doktoruna görünün.
Diş fırçalama ve diş ipi kullanımı dişlerin gevşeyip kolay çıkmasını sağlar. Fırçalama ve temizleme işini sert yapmayın. Diş fırçalamak için 45 santim diş ipi alıp iki elin orta parmaklarına dolayın. Diş ipini başparmağı ile işaret parmağı arasında sıkıca tutun. Diş ipini gevşek dişle komşu diş arasında ileri geri hareket ettirin. Bu işlemi yaparken diş ipini gevşek dişin etrafına uyacak şekilde bükün. Dişlerin yanlarını temizlemek için ipi aşağı yukarı hareket ettirin. Kürdanlı diş ipleri ile dişi daha iyi kavrayabilirsiniz.
Buz parçası emmek diş etini uyuşturur. Buz emmek diş çekiminde yaşanacak olan acıyı dindirir. Diş çekildikten sonra çekilen yere buz presi yapmak kanamayı ve acıyı durdurur. Diş çekilmeden önce buz parçası emin. Buz tedavisini günde 4 defa 10 dakika sürecek şekilde uygulayın. Buzu sürekli emmeyin. Bazen ara vermelisiniz. Aksi takdirde buz diş dokusuna zarar verebilir.