Günlük hayatta insanlar hep iletişim ve etkileşim halindedir. Bu iletişim hali doğal olarak konuşarak olmaktadır. Bu iletişim kurulurken her ne kadar güzel bir iletişim olsa da bu düzeni bozan ve çok yaygın olan bir ağız ve diş problemi vardır. Bu problem ağız kokusudur. Ağız kokusu, günümüzde birçok insanda bulunmaktadır. Bu problem hem kendimizi rahatsız ettiği gibi çevremizdeki kişileri de rahatsız etmektedir. Bu problem çok yaygın ve birçok kişinin başındaki büyük belalardan birisidir. Hatta bu sıkıntıyı yaşayan kişiler kendini sosyallikten kısıtlamada ve içe kapanmaya iletişim kurmamaya başlamıştır. Ağız kokusu bu kadar problem yaratacak bir diş ve ağız problemidir peki bu problemin nedenleri nelerdir, neden ağız kokusu oluşur?
Ağız kokusu, nedenleri birçok sebepten ve nedenden oluşabilir. En başlıca ağız kokusu sebeplerinden birisi diş çürükleridir. Devamlı bu problemi oluşturur ve tedavi edilene kadar devam eder. Bu çürükler dişlerde kalan besin artıklarının bakterileşmesi ve çürük oluşturmasıyla olur, bu çürüklerde beraberinde ağız kokusunu getirir. Bir diğer yaygın nedeni ise yenilen besin alışkanlıkları ve sigara kullanımıdır. Gün boyu yediğimiz yemekler ağız kokusu yapma özelliğine sahiptir ve aynı zamanda sigara kullanımı içerdiği maddelerden dolayı ağız kokusuna davetiye çıkarmaktadır. Ağız kuruluğu da ağız kokusu yapan nedenleri arasındadır.
Ağız kokusu, yapan nedenler arasında hastalıklardan dolayı oluşan ağız kokuları da vardır. Bu hastalıklar ağız içi mantar enfeksiyonu, Bademcik iltihabı, böbrek rahatsızlıkları gibi hastalıklar yüzünden de ağız kokusu oluşmaktadır. Ağız kokumuz varsa sebebini bulmalı ve gerekli tedavileri yaptırmalıyız.
Halitozis (ağız kokusu) ağızdan veya burundan gelen, hem kişiyi hem de çevresindekileri rahatsız eden nefesteki çirkin kokudur.
Kötü ağız kokusu kişiler arası iletişimi olumsuz etkilediği gibi, kişide sosyal baskı, psikososyal stres ve özgüven problemleri oluşmasınayol açmaktadır. Hatta bu problemden ötürü sosyal ve bireysel izolasyonlar da görülebilmektedir. Diş çürükleri ve periodontal hastalıklardan sonra, diş hekimlerine yapılan en sık başvuru nedeni ağız kokusudur.
Ağız kokusunun sebepleri, patolojik veya fizyolojik olabileceği gibi, bazı vakalarda her ikisi bir arada da olabilir.
Patolojik halitosislerin %80-90’i ağız, %10-20’si ağız dışı kaynaklıdır. Dişeti ve mukoza hastalıkları, mantar ve enfeksiyonları, dil ve dil kökü tabakası (pas), reflü ve postnazal (geniz) akıntı, kötü durumdaki implant veprotezler, diş çürükleri ve kötü dolgular, tükürükte azalma ve ağız kuruluğu, ağız kanserleri, yarık damak, tonsil (bademcik) hastalıkları ağız kaynaklı sebepleri oluşturuyor.
Hemen hemen her kişide görülebilen ağız kokusu günümüzde herkesin ve bu problemi yaşayan kişilerin utandığı ve saklamaya çalıştığı rahatsız edici bir durumdur. Bu yüzden bu problemin tedavi edilmesi gerekmektedir. Bu yüzden ağız kokusu tedavi yöntemleri öğrenilmeli ve tedaviye başlanmalı. Ağız kokusu tedavi etmek için önce kokunun nedenini ve sebebini bulmalıyız. Sonra bulunan bu sebep ile ilgili olarak tedavi olmak için bir diş kliniğine gitmeliyiz. Eğer yapılan muayeneler sonucu kokunun nedeni çürük veya iltihaptan dolayı ise diş hekimi bu doğrultuda bir tedavi uygulayacaktır. Ama kokunun nedeni günlük hayattaki yediklerimiz veya yetersiz bakımdan dolayı ise o zaman hastaya kokunun giderilmesinde büyük iş düşüyor. Bunların başında diş fırçalamak ve diş ipi kullanmak geliyor, aynı zamanda ağız gargaraları da kullanılması ağız kokusunu büyük ölçüde engeller.