İlk dişler bebeklerde genel olarak 6. ay civarında çıkar ve tipik olarak büyük bir kısmında ilk çıkan dişler alt ön kesici dişlerdir . Bu bebek için ne kadar ağrılı bir dönem olsa da ebeveynler için de bir o kadar sancılı dönemlerden biridir .
İltihaplanma olarak bilinen enflamasyon arttıkça ve keskin diş yüzeye yaklaştıkça bebeğin diş etindeki ağrı sürekli bir hal alabilir. Bu evrede huzursuzluklar başlar ve bazen haftalarca sürebilir.
Bu dönem 20 süt dişi tamamlanana ve bebek 27-28 aylığa varana kadar devam eder.Dişler tek tek yada 1-2 ay kadar ara vererek bazen de aynı anda çıkabilir. Bebeklerde en geç çıkan azı dişleri olarak bilinmektedir. Diğer dişlere oranla geç çıkması sorun olduğuna işaret etmez. Bunun sebebi yapısı ve ağızda bulunan konumuyla ilgilidir.
Bebeğiniz 4-7 aylık olunca, dişlerini çıkarmaya başladığı dönemde ağrılarla beraber belirli belirtiler gösterir ve bu belirtiler bebekten bebeğe değişir. Her diş çıkarmasında bile farklılık gösterebilecek evredir.
Tipik olarak gözlemlenen belirtiler genel olarak şunlardır;
Bu belirtiler sadece süt dişlerini çıkaran bebeklerde görülen rahatsızlıklardır. 5 yaşından sonra kalıcı diş çıkarmaya başlanmasıyla beraber son bulur.
Bu sancılı dönemde bebeğimize daha hassas davranarak ağrılarını azaltmaya ve daha rahat şekilde dişlerini çıkarmasına yardımcı olmaya ne dersiniz ?
Temiz ellerinizle diş etlerine dairesel şekilde masaj yapabilirsiniz. Buzdolabında soğutup diş kaşıyıcısını vermeniz onu çok mutlu edecektir. Soğutulmuş elma – şeftali püreleri veya yoğurt oda ısısındaki yiyeceklerden çok daha çekici gelicektir. Ayrıca bir biberon soğuk su verebilir bunu reddederse bir bardak soğuk su ile günlük su ihtiyacını karşılayabilirsiniz. Bu sayede ishalle kaybettiği sıvıyı yerine koyabilirsiniz.
Bilmeniz gereken en önemli konu ise bazı bebekler bu dönemleri daha sancılı ve yoğun yaşayabiliyorlar. Fakat bu konuda daha hassas olmalı ve hekiminiz önermeden bebeğinizin diş etlerine hiçbir şey sürmemelisiniz.
Bebeğinizin diş bakımı ilk çıkan dişlerle beraber yapılmaya başlamalı ve hep devam etmelidir. Bunu kolay bir şekilde yapmak mümkündür. Bebeğinizin dişleri görünmeye başladığınca temiz ince bir havlu yada pamuk yardımıyla dişlerini ve dilin önünü nazik ,ufak hareketlerle temizleyebilirsiniz.Yemekten sonra ve yatmadan önce de yapmayı unutmamaya özen gösterin.
Genel olarak 0-3 yaş arası bebeklerde fluorid içeren diş macunu kullanımı uygun görülmüyor. Bu yüzden 2 yaşından önce macunsuz yumuşak diş fırçasıyla yada temiz gazlı bezle uygulama yapabilirsiniz. Diş fırçaları en geç 3 ayda 1 değiştirilmesi gerekmektedir.