Dudak bağı herkeste doğumdan itibaren bulunan, diş eti ile dudak arasında bağlantı kuran yumuşak dokulardır. Bu bağların normalden kısa, uzun ya da kalın olması bazı sorunlara neden olabilir.
Bebeklerde dudak bağı nedenleri tam olarak bilinmese de genetik olduğu kanısı baskındır. Araştırmalarda bu sorunu yaşayan bebeklerin %70 inin ailesinden en az bir kişide dudak bağı olduğu belirtilmiştir. Doğumun hemen ardından bebeğin meme ile beslenmesi sırasında yaşanan bazı sorunlar bu bağın kısa ya da uzun olduğunun düşünülmesine neden olur. Bu nedenle aşağıdaki belirtiler bebeğinizde mevcut ise bir çocuk doktoruna gitmenizde fayda vardır.
Dudak bağı sorunu olabilir. Teşhis için doktora başvurmalısınız. Çocuk doktoru teşhisi koyduktan sonra sizi ilgili doktora yönlendirecektir. Diş hekimleri veya emzirme uzmanları da teşhis koyabilirler.
Bebeklerde dudak bağı ancak doktor muayenesi ile belirlenebilir. Bebeğinizde yukarıda sayılan belirtiler mevcut ise doktora başvurarak teşhis koydurabilirsiniz. Uzman doktorunuz öncelikle bebeğin ağız içini, dil ve damağını kontrol eder. Sonra üst dudağı kaldırarak bebeğin dudak bağının boyunu kontrol eder. Ayrıca memeyi kavrayıp kavrayamadığını görmek için sizden bebeğinizi emzirmenizi isteyebilir. Bütün bu kontrollerden sonra net bir sonuca ulaşır.
Bebekler gelişimini tamamladıkça hafif dudak bağı kendiliğinden düzelebilir. Ancak şiddetli dudak bağları tedavi gerektirir. Eğer tedavi edilmezse bebeğin beslenmesini gelişimini olumsuz yönde etkiler. Ayrıca dudak bağı diş etini çekiştirdiğinden diş eti problemleri yaşanmasına da neden olabilir.
Dudak bağı bebeğin gelişimi ve beslenmesini olumsuz yönde etkileyen bir hastalıktır. İlerleyen dönemlerde bebeğin konuşmasını da olumsuz yönde etkiler. Çocuklar bazı sesleri tam çıkarmakta zorluk çekerler. Bundan dolayı çocuk cerrahları, uzman diş hekimleri veya çene cerrahi hekimleri bu hastalığı ameliyat ile tedavi ederler. Lazer ya da cerrahi işlem ile kolayca tedavi edilen bir hastalıktır. Lazerle yapılan işlem daha acısız ve iyileşme süresi daha kısadır. İşlem birkaç dakika içerisinde gerçekleştirilir. Bundan dolayı birçok doktor lazer ile tedaviyi tercih etmektedir. Anne ve bebek açısından da lazer ile tedavi daha kolay bir süreçtir. Ameliyat sonrasında doktorunuz size neler yapılıp yapılmaması gerektiğini detaylıca anlatacaktır. Doktorunuzun önerilerine dikkat etmeniz bebeğinizin daha hızlı iyileşmesini sağlayabilir. Kısa sürede bebeğiniz meme ucunu veya biberonu tamamen kavrayacaktır.
Eskiden bebeklerde dudak bağı tedavisi 4-5 yaşlarına kadar bekletilirdi. Çocukların bazı sesleri çıkarması ve bebek yutkunmasının bırakıldığı bu yaş dönemi tedavi için ideal dönem olarak kabul edilirdi. Çocuklarda dudak bağının alınması ise 10 yaşına kadar takip edilen üst köpek dişlerinin çıkmasının ardından tedavi edilen bir hastalıktı. Ancak artık günümüzde lazer veya cerrahi yöntem ile bebeklerin hemen dudak bağı tedavisi olması mümkün. Yine de bazı özel durumlarda dudak bağının tedavisi için çocuğun bu yaşlara gelmesi beklenebilir.