Halk dilinde azot gazı ve/veya gülme gazı olarak bilinen “Bilinçli Sedasyon” genelde yetişkin hastalarda diş hekimi korkusu olanlarda, bulantı-öğürme refleksi fazla olanlarda ve genel anestezinin riskli olabileceği hastalarda tercih edilir. Çocuklarda ise bilinçli sedasyon kısa işlemlerde uygulanır. Ayrıca bilinçli sedasyon (azot protoksit gazı) asla genel anestezi ile karıştırılmamalıdır.
diş tedavisi korkusu olan en genç hastaların bile diş tedavisine başlamasını sağlar. Bu şekilde, diş hekimiyle halihazırda kötü deneyimleri olan hastalara olumlu bir deneyime yardımcı olabilirsiniz. Bilinçli Sedasyon Denizli ve birçok ilde diş tedavisi yapılmaktadır.
Ağız ve diş sağlığı terimi olarak kullanılan “nitröz oksit” kokusuz ve biraz tatlı tadı olan görünmez bir gazdır. Nitröz oksit, vücut tarafından çok hızlı emilebilen, ancak metabolize edilmeyen yani vücut tarafından işlenen çok kararlı bir moleküldür. Bu nedenle vücutta tedaviden sonra azot gazı kalmaz.
Bilinçli sedasyon ‘un içersinde bulunan azot gazı (gülme gazı), rahatlamaya ve gerçeklikten ayrılmaya neden olur. Hasta kendini hafif ve kaygısız hisseder. Böylece hastanın korkusu fark edilir bir şekilde bastırılır.
Hasta, tedavi öncesi gülme gazı cihazına bağlı olan bir burun maskesi alır. Maske hastanın nefes almasını ve rahat bir şekilde nefes almasını sağlar. Maske silikondan yapılmış olup, rahatça giyilebilir. bilinçli sedasyon saf oksijenle başlar ve saf oksijen ile biter. Azot gazı konsantrasyonu, hastada rahatlama hissi olana kadar yavaş yavaş arttırılır. Nadir durumlarda, baş dönmesi hissedilebilir, bu durum saf oksijenin solunmasıyla hızlı bir şekilde düzeltilebilir. Bilinçli sedasyon çok hızlı çalışır ve akciğerlerden emilir. Gelişmeden önce bile anksiyeteyi bastırır ve hastada rahatlama sağlar. Azot gazı 4-5 dakika sonra etkindir ve azot gazı durdurulduktan sonra etkisi 5-10 dakika sonra geçer. Bilinçli sedasyon ‘un hiçbir alerjik reaksiyonu ve yan etkileri yoktur. Bilinçli sedasyon ‘u tedaviden sonra herhangi bir fiziksel kısıtlamaya yol açmaz, hasta uygulamayı bağımsız olarak bırakabilir ve normal günlük rutine katılabilir.
Genel anestezide, eğitimli bir anestezistin varlığı zorunludur çünkü yapay solunum gereklidir. Hastaya erişim verilir ve anestezi kan dolaşımına enjekte edilir, böylece etki anında olur ve hasta burun içinden yapay olarak havalandırılır.
Bilinçli sedasyon (azot gazı ve/veya gülme gazı) hasta ve diş hekimi arasındaki iletişimde büyük avantajlar sunar. Genel anestezi ile karşılaştırıldığında, Bilinçli sedasyon da, hastanın her zaman uyanık olduğu ve rasyonel düşünme yeteneğine sahip olma durumu diş hekimi ile bilinçli olarak pozitif bir deneyim kazanması avantajına sahiptir.
Bilinçli sedasyon Diş Hekimi Mustafa Özcan sayesinde, sadece rahat bir tedavi gerçekleştirilmez, aynı zamanda diş tedavisi korkusuna karşı koyabilir. Bilinçli sedasyon, genel anestezi ile karşılaştırıldığında, hastanın tedaviden hemen sonra iyileşme göstermesi sonucu herhangi bir yardımcıya veya refakatçiye ihtiyaç duyulmaz . Reşit olmayan hastalar her zaman yasal nedenlerden dolayı bilinçli sedasyon sırasında ve sonrasında yasal vasiler tarafından eşlik edilmelidir.