Diş çekimi sırasında diş hekiminiz bu işlemi gerçekleştirebilmek için dişi kaplamakta olan diş eti ve kemik dokusunu kesmek zorunda kalacaktır. Bu işlemden sonra forseps kullanarak dişi kavraması gerekecektir. Daha sonra dişi normalde sabit durmakta olan çene kemiği ile bağlarından gevşetecek ve dişi hafifçe oynatması gerekecektir. Bu işlemler sonrasında diş rahatlıkla çekilecektir. Bazı vakalarda ise çekilecek diş kökü farklı olduğundan dolayı diş çok parçalı halde çıkabilmektedir. Bu işlemler sırasında diş kökleri uyuşuk olduğu için herhangi bir acı hissedilmeyecektir. Ama daha sonra diş kökleri geçirmiş oldukları işlemlerden sonra acı yapmaktadır. Bundan dolayı diş çekiminden sonra ağrı kesici ihtiyacı duymaktadırlar.
Diş çekiminden sonra ağrı kesici kullanmak bazı durumlarda yaşamakta olunan yoğun acıyı geçirmekte olsa da insanların ilaçlara vermiş olduğu alerjik reaksiyonlardan dolayı herkes bu ağrı kesicileri kullanamamaktadır. Bu tür alerjik reaksiyonlara sahip olan insanlar diş ağrısını geçirmek adına çok önerilmese bile alternatif tıpa yönelmektedir. Alternatif tıpta diş çekimi sonrası zerdeçal, hardal çayı ve tuz karışımını macun haline getirmek ve dişin ağrımakta olan kısımlarına uygulanın diş ağrısına iyi geldiği söylenmektedir. Bu tür durumlarda doktor önerisi dışında ilaç kullanmak çok riskli olmaktadır. Bu yüzden doktorunuza başvurmadan ilaç kullanımı genellikle önerilmemektedir.
Diş çekimi sırasında dişimizin uyuşması için kullanılan jetokain sayesinde diş çekiminde ağzımızda bir uyuşma meydana gelerek diş çekimi esnasında acı çekmememiz sağlanmaktadır. Ama o uyuşukluk ortalama 3 saat sonra geçmekte olduğundan dolayı uyuşma sonrasında diş çekimi dayanılmaz acılara sebebiyet verebilmektedir. Bu da aklımıza diş çekimi sonrası ilaç isimleri konusunu getirmektedir. Diş çekimi sonrasında genellikle akıllara antibiyotik alınır mı sorusu gelmektedir ama çok nadir durumlar haricinde antibiyotik kullanımı önerilmemektedir. Aynı zamanda aspirin kullanımı da çok önerilmemektedir. Çünkü aspirin kanı sulandırarak diş çekimi sonrasında kanamanızı arttırabilmektedir. Bu anlamda diş çekimi sonrasında majezik, arveles, carpol, parol, dolorex, gibi yan etkisi fazla olmayan ve ağrı kesme konusunda önerilen ilaçlardır. Bu ağrı kesicilerin her birinin dozajı farklı olduğu için doktor kontrolünde hastanın ihtiyacı olan ağrı kesici belirlenmekte ve ona göre reçete yazılmaktadır.
Her ağrı kesici her insanda aynı etkiyi yaratmaz. Ve her ilacın hastalar üzerinde yan etkisi ve iyileştirme seviyesi aynı olmamaktadır. Bununla birlikte bazı insanların ilaçların içerisindeki etken maddelere alerjisi olabilmektedir. Hamile kadınlarda ise diş çekimi ve sonrasında kullanılmakta olan ilaçlar bebek ve anne sağlığı açısından önerilmemektedir. Bunlardan dolayı hastada ters bir etki yaratmamak adına bu ağrı kesicilerin doktor kontrolü dahilinde kullanılması gerekmektedir. Diş çe-kimi sonrası en etkili diş ağrısı ilacı çok merak edilmektedir. Birden fazla ağrı kesici diş ağrısını hafifletmeye yönelik kullanılmaktadır.
Majezik: İlk 24 saat boyunca diş ve diş etlerinizce ağrı hissetmeniz çok doğaldır. Bunun için ağrı kesicilere ihtiyaç duymanız da çok normaldir. Bunu önlemek adına kuvvetli bir ağrı kesici olan majezik kullanabilirsiniz. Bir ağrı kesici olan majezik kuvvetli olduğundan dolayı ağrılarınızı hafifletmekte iyi bir yol olabilmektedir.
Arveles: Arveles yapılan klinik çalışmalara göre diş ağrısını önemli ölçüde hafifletmektedir. Etken maddesi dexketoprofen olan bir ağrı kesicidir. Diş ağrısı gibi akut ağrılarda kullanılması önerilmektedir. Arveles eczanelerde reçetesiz de satılabilen ağrı kesiciler arasında yer almaktadır. Diş ağrıları için kullanıldığında 15 dakika içerisinde etkisini görülmektedir. Orta ve yüksek derecedeki diş ağrıları için kullanılan güçlü bir ağrı kesicidir.
Carpol: Pereasetamol (carpol) ağrı kesici ve ateş düşürücü olarak kullanılmaktadır. Bu nedenle diş ağrılarına da iyi gelmektedir. Daha çok çocuk hastaların diş çekilme işlemi tamamlandıktan sonra yaşadıkları ağrılar için kullanılmaktadır. Çünkü çocuklar yetişkinlerin kullandığı ilaçları kullanamazlar. Bu nedenle daha düşük etkisi ve yan etkisi olan carpol şurup çocuk hastalara diş çekimi sonrasında iyi gelmektedir.
Parol: Parol düşük ve orta şiddetteki ağrılar için kullanılan bir ilaçtır. Eğer diş ağrınız fazla değil ise parol kullanımını tercih edebilirsiniz. Şiddetli diş ağrılarında önerilmemektedir. Parol eczanelerde kolaylıkla reçetesiz de alınabilmektedir. Yapısı ve etken maddelerinden dolayı orta düzeydeki diş ağrılarını kesmektedir.
Dolorex: Dolorex kuvvetli bir ağrı kesicidir. Bundan dolayı diş ağrılarında sıklıkla kullanılmakta olan bir ağrı kesicidir. Orta ve yüksek derecelerdeki ağrılarınız için bu ağrı kesiciyi tercih edebilirsiniz. Etki süresi diş ağrısının seviyesine bağlı olarak 45 dakikaya kadar uzayabilmektedir. Dolorex ağrı kesicisini 12 saatte bir ağrınızın durumuna göre kullanabilirsiniz.