Diş eti çekilmesi, dişin üzerinde bulunduğu etin, dişin çürümesine bağlı olarak zamanla dişin aşağı eğilmesi ve beraberinde diş etini de aşağı çekmektedir. Diş eti çekilmesi dendiği zaman diş taşına bağlı olarak kötü kaplamalara bağlı kalıtımsal diş eti hastalıkları da ortaya çıkmaktadır. Diş eti çekilmesi nedir diye sorulduğu zaman ilk olarak diş etine bağlı bir rahatsızlık akla gelmektedir. Diş eti ile ilgili tüm sorunlar daha büyük rahatsızlıklar için öncü bir durum teşkil etmektedir. Belirli bir aşamada olan tedavi sürecinde ise diş eti çekilmesi yaşanmamaktadır. Bunun nedeni ise diş taşlarıdır. Çünkü diş taşları sadece diş üzerinde bulunmaz, diş taşları diş etlerinin iç kısımlarına kadar eğilmektedir. Bu nedenle diş eti çekilmesi yaşa ve diş yapısında oluşan bozukluklara göre değişkenlik gösteren bir kısımdır.
Diş eti çekilmesi nedir, diş eti hastalıkları arasında en büyük sorunu yaşayan kısımdır. Eğer dişlerde yaşanacak olan bir diş eti hastalığı varsa mutlaka tedavisinin olması gerekir. Çünkü diş etinde yaşanan sıkıntılar diğer tüm hastalıkların başlangıcı olmaktadır. Bu nedenle günde en az üç kez dişlerin fırçalama işleminin gerçekleşmesi gerekir. Diş eti çekilmesi eğer az bir miktarda ise diş ipi uygulaması yapılabilir. Ancak az miktarda değilse dişlerin arasındaki aralıkların büyük olması nedeni ile mutlaka dişlerin fırçalanması gerekir. Diş eti çekilmesi yaşandıktan hemen sonra tedavi için doktora gittiğiniz zaman eski halinin gelmesini beklemek yanlış olacaktır. Bunun için ancak önleyici bir tedavi uygulaması yapılmaktadır. Önleyici tedavi yöntemi için açıkta kalan kök yüzeyde bulunan bakteri ve diş taşlarının yüzeyleri temizlenir ve kök yüzeyinde yapışan bakterinin kalmaması sağlanır.
Diş eti çekilmesi, dişlerin arasında veya çevresinde biriken artıkların büyüyerek diş köklerine ilerlemesi sonucunda kemiğin aşağı doğru erimesi ve diş etinin altlara inmesi olarak tanımlanabilir. Diş eti çekilmesinin birçok nedeni vardır. Bu nedenlerden en önemlisi dişlerin düzenli olarak fırçalanmamasıdır. Dişlerin sistemli bir şekilde fırçalanmaması ve dişlerin diplerinde kalan gıda artıklarının çıkarılmaması sonucunda bakteriler burada çoğalarak kalıcı bir hal alır.Bu bakteriler sürekli olarak gıda artıklarıyla beslenir bunun neticesinde de dişlerin altlarına doğru bir seyirle ilerler.
Neden?
Diş eti çekilmesi yaşlılık, dişlerin sıkılması, yaralanmalar, şeker hastalığı, sigara kullanımı, dengesiz ve kötü beslenme, bağışıklık sisteminin zayıflaması gibi nedenlere de bağlanabilir. Diş eti çekilmesi tedavisinde ilk ve en önemli aşama dişlerin düzenli bir şekilde fırçalanmaya başlanmasıdır. Diş fırçası çoğu zaman dişlerin tam olarak temizlenmesi için yeterli olmaz. Bu nedenle diş ipi, ara yüz fırçası, ağız duşu gibi araçlar yardımıyla dişler iyice temizlenmelidir. Endüstri ürünlerinin yanı sıra misvak gibi geleneksel bir ürün de diş temizliğinde kullanılabilir.
Diş eti çekilmesinin nedenleri bazen travmatik nedenlerde olmaktadır. Diş eti çekilmesi çoğunlukla strese bağlı ve düzensiz fırçalama işlemine bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Diş tedavisi için önemli olan konu ise yumuşak bir doku uygulaması yapmaktır. Diş etinde oluşan bazı kronik iltihaplı dokular ise sağlıklı olan diş eti dokusuna bile zarar verebilmektedir. Diş eti çekilmesinin bir diğer nedeni de hatalı fırçalama yöntemleridir. Uygun fırçalama yöntemlerine göre dişlerin düzenli bir şekilde fırçalanması gerekir.
Cerrahi müdahalelerin yanında ağrısız ve acısız bir tedavi yöntemi olan lazer de etkin bir seçenektir. Lazer tedavisi zahmetsiz olması nedeniyle oldukça tercih edilen bir yöntemdir. Diş eti çekilmesi tedavisinin bitkisel yöntemleri de vardır, Uzmanlar kekik, nane ve papatyanın diş eti çekilmesine karşı etkili olduğunu söylemektedirler.
2 çay kaşığı kekik, nane veya papatya ayrı ayrı birer bardak suda 5 dakika kadar kaynatılılır ve soğutulduktan sonra elde edilen bitkisel sular gargara yapılarak uygulanabilir ya da dişler bu bitkisel sularla fırçalanabilir. Bu işlemlerin yemeklerden sonra yapılması tavsiye edilir. Diş eti çekilmesi ciddi bir rahatsızlık olabileceği gibi önlemek de oldukça basittir. Yapılması gereken, diş fırçalama alışkanlığı kazanmaktır. Sağlıklı bir dişlere sahip olmak istiyorsak,dişlerin fırçalanması,temizlenmesi çok önemlidir. Dişlerinizin kötü bir hal almaması için, misvak kullanımı da önemlidir. Diş bakımına özen göstermemek ağız kokusuna da yol açar. Düzenli aralıklarla diş hekiminize gidip kontrolünüzü yaptırmalısınız. Dişte kalan bu şekerli besinler ve içecekler dişleri sızlatır. Bu nedenle ardından dişlerin fırçalanması gerekmektedir. Kafein ise dişlerin sararmasına ve ağrıya yol açar.
Yalnız bu yara ameliyat sonrasında 3- 4 gün içerisinde iyileşir. Bu yöntemde yapay greftler de kullanılabilir. Kullanılan bir diğer cerrahi yöntem ise çekilme olan bölgenin yanındaki sağlam dokuların kaydırılarak çekilmenin üzerinin kapatılmasıdır. Hastalar işlem sırasında hiç bir ağrı hissetmezler. Cerrahi işlemler lokal anestezi ile yapılmaktadır. Kullanılan cerrahi yöntemler sırasında dikiş atılabilir.
Atılan dikişler ameliyatın 1 hafta sonrasında alınır. Greftleme yönteminde damaktan alınan parça renk farklılığı oluşturabilir ancak yapay greft kullanılan işlemlerde ve kaydırma yöntemi kullanılan işlemlerde herhangi bir iz kalmamaktadır. Hastaların cerrahi işlem sonrası dikkat etmeleri gereken hususlar vardır. Özellikle işlem görmüş bölgeyi travmadan korumaya özen göstermelidirler. Ameliyat bölgesinin temizliğine dikkat edilmelidir. Hastaların ameliyat bölgesinin zarar görmemesi açısından çok fazla sert yiyecekler tüketmekten kaçınmaları gerekmektedir. Diş eti çekilmesi olan hastaların cerrahi işlemle tedavisi sonrasında bu hususlara dikkat etmesi durumunda kısa sürede iyileşme gerçekleşir ve hastalar günlük yaşantılarına kısa sürede dönebilir. Bu tip olaylarda ve durumlarda sizlerde lütfen doktorunuzun tavsiyelerine uyarak uyarıları dikkate alınız.
Diş temizliğinin yanında dil temizliği de çok önemlidir çünkü dil, yapısı itibarıyla bakterilerin yaşaması ve yerleşmesi için bakterilere çok elverişli bir ortam sunar. Bu rahatsızlık çok fazla ilerlememişse diş, plaklar ve diş taşlarından rahatlıkla arındırılabilir. Bu rahatsızlık ilerlemişse diş, diş eti ve kemik kaybı gibi ciddi sonuçlar doğurabilir.
Bu nedenle diş etlerinde bir ağrı hissedildiğinde veya kanama, şişme gibi belirtilere rastlandığında bir diş hekimine başvurulmasında fayda vardır.Diş hekimleri, diş eti çekilmesi tedavisinde diş etinin ve ağızdaki kemik dokunun güçlenmesi için bu konuda etkili antibiyotikleri uygun görmektedir. Kürtaj, derin kürtaj ve detertaj gibi cerrahi müdahaleler bu tedavide uygulanabilmektedir. Kürtaj tedavisinde kazıma yoluyla diş etleri derin bir şekilde temizlenir, plaklardan ve gıda artıklarından arındırılır. Detertaj yöntemi ise, plakların diş taşlarının ve tartarların diş ve diş eti arasında kalan alandan ultrasonik cihazlar ile uygun el aletleri yardımıyla temizlenmesidir. Bu müdahalelerin diş minesine zarar vermeden yapılması ise önemli bir husustur.