Diyafram, göğüs boşluğunu karın boşluğu birbirinden ayıran kasa verilen isimdir. Diyafram göğüs kafesine bağlıdır. Diyaframın solunum sisteminde de yer aldığını bilmekteyiz. Diyafram beynin iki diyafram siniri aracılığıyla yönlendirilir. İnsan anatomisi göz önüne alındığı zamana diyaframın, vücudumuzdaki üç deliğe; yemek borusu, aorta ve alt ana toplardamara açıldığı görülür. Nefes aldığımızda kasılıp düzleşirken akciğerler hava dolar. Nefes verdiğimizde gevşer ve kubbeleşir karbondioksiti dışarı verir. Kişilerin ihtiyaç duyduğu oksijeni vücutlarında kazandırmaları insan sağlığı açısından büyük öneme sahiptir. Diyafram nefesi doğru kullanıldığı takdirde akciğerlerin alt kısımları da etkili kullanılabileceği için solunan nefes en az yüzde elli oranında artacaktır.
Diyafram nefesi alırken; ağız kapalıdır. Dilin ucu ön dişlerin hizasında üst damağa değecek şekilde konumlandırılmalıdır. Gözler kapalı bir şekilde alıp verdiği nefeslerle odaklanmaya çalışmalıdır. Çok derin olmamakla birlikte nefes alınıp verilmeye başlanır. Nefes alınıp verilirken bireylerde karın dışarı doğru genişler, içeri doğru çekilir. Bu yol diyafram kasının aktif şekilde çalıştığını bize gösterir. Bunun bilince olarak nefes alırken önce karnınız şişer. İhtiyacınız olandan az nefes almışsanız göğüs de şişmeye başlar. Nefesi aldıktan sonra belirli bir süre nefes ciğerlerde tutulur daha sonra içimizde hiç hava kalmadığına emin olunana kadar dışarı üflenir. İkinci nefes alma işlemi ciğerlerin tamamen boşaldığına emin olduktan sonra gerçekleştirilir.
Diyafram nefesi kişilerin vücut fonksiyonlarına katkı sağlar. İrritable bağırsak sendromu, uyku problemleri, depresyon ve anksiyete gibi sorunların çözümlerine yardımcı olabilen bir tekniktir. Ayrıca sakinleşmeye yardımcı olur. Stres hormonlarının vücutta fazla salgılanması sonucu vücutta meydana gelebilecek sorunların önüne geçer. Kalp ritmini yavaşlamasını ve kişinin ruhsal bir dinginlik yaşamasını sağlar. Karın kaslarının güçlenmesi, vücut dayanıklılığının artmasına katkı sağlar. Diyafram nefesi, insan vücudunda enerji dengesinin sağlanmasında da yardımcı olur.
İnsan vücudunda alt karın bölgesinden başlayarak göğüs boşluğuna kadar olan kısımda akciğerlerin en yüksek miktarda oksijenle dolması ve sonrasında ciğerlerde depolanan nefesin bir süre sonra geri verilmesi bu işlemin bir süreklilik kazanarak tekrarlanmasına diyafram nefesi denir. Çok yüksek nefes almak ya da çok alçak seviyede nefes almak yerine kişilere sağlıklı diyafram nefesi önerilir. Bu şekilde bireylerin yaşam kalitesi önemli ölçüde artar.
Birçok kişi doğru nefes alıp vermeyi bilmemektedir. Bu yüzden de nefes alışveriş yüzeysel ve çabuk gerçekleştirildiğinden akciğerler tam çalışamamaktadır. Kişiler yanlış nefes alıp verdikleri için beden gerekli miktarda oksijen alamamaktadır. Solunum sırasında çıkan toksinler vücuttan tam olarak atılamamaktadır. Böyle bir solunum esnasında diyafram hareketsiz kaldığı için böbrekler, bağırsaklar, sindirim ve boşaltım sistemi tembelleşir. Buna bağlı olarak kalp gerekli miktarda hareket edememekte ve yıpranama aşamasında gelmektedir. Yanlış veya eksik diyafram nefesi sindirim sistemini ve kalp yapısını olumsuz şekilde etkiler. Diyafram nefesi doğru nefes alıp vermek ile eş değer olduğu için insan vücuduna katkıları daha fazladır. Kişinin dingin bir ruh halinde olması, bağırsaklarının düzenli çalışması, vücutta depolanan enerjinin doğru kullanılması diyafram nefesinin sürekliliğiyle ortaya çıkabilen etkenlerdir.
Diyafram nefesi egzersizleri ile rahatlamayı amaçlayan kişiler öncelikle tüm odağını yapacakları egzersize vermeli ve dik bir konum elde etmelidirler. Daha sonra nefes alırken baş arkaya atılmalı göğüs ileri çıkartılmalıdır. Nefes verirken ise kişi bulunduğu konumun aksine boynunu aşağı doğru indirmeli kamburlaşarak çenesini göğsüne yaklaştırmalıdır. Günde üç kez on tekrar şeklinde egzersizin uygulanması tavsiye edilir.
Diyafram nefesi çalışmalarında verilen nefes, alınan nefesin iki katı olmalıdır. Kişi rahat bir pozisyonda sağ eli göğüs, sol eli karın boşluğunda olacak şekilde bir pozisyon almalıdır. Üç saniye burundan nefes alarak karnının şiştiğini hissetmeye çalışır. Aldığı nefesi üç saniye boyunca ciğerlerinde tutar. Bu sefer aldığı nefesi altı saniyede geri vermelidir. İlk aşamadaki diyafram nefesi egzersizinde üç üç altı tekniği uygulanırken ilerleyen aşamada dört dört sekiz tekniği uygulanır.
Köpeklerde diyafram insan vücudu ile aynı işlevi göstermektedir. Diyafram karın boşluğu ile göğüs boşluğunu birbirinden ayıran bir kas yapısıdır. Yüksekten düşme, araba çarpması, ağır bir darben alınması gibi durumlarda köpeklerin diyaframlarında hasar meydana gelir. Diyafram fıtığı olarak adlandırılan bu durumdan ise hayvanlar bir operasyon geçirmeden kurtulamazlar. Ağrı ve şiddetli sancılar ile kendisini belli eder.
Diyafram nefesinin gelişmesi ile ilgili belirli bir süre verilmesi zor bir durumdur. Kişiden kişiye bu süre değişebilir. Gerekli nefes egzersizlerinin her gün birkaç tekrar halinde yapılaması bu süre için önemli bir etken olabilir fakat hızlı bir sonuç için daha fazla diyafram nefesi çalışılması gibi bir durum söz konusu değildir. Diyafram nefesi kişinin aldığı nefesi doğru almasını ve aldığı bu nefesi hissetmesini amaçlayan bir çalışmadır.