Tükürük akış hızında azalmaya bağlı olarak ağız kuruluğu görülebilir. İlerleyen yaşlarda hastanın genel sistemik rahatsızlıklara bağlı olarak kullanılan ilaçlar, baş boyun bölgesi radyoterapisi ve kemoterapötik ilaç kullanımı tükürük akış hızının azalmasında etkili olmaktadır.
Tükürük miktarının azalması ile kuru besinlerin yutulması ve çiğnenmesinde zorluk çekilir. Tükürüğün kayganlaştırıcı etkisi azaldığı için protez yaraları oluşabilir. Ağız kokusu, ağız ve dil yanması görülebilecek şikâyetler arasındadır. Dudak kenarlarında çatlama ve kuruluk da görülebilecek semptomlardandır. Hastanın ağızda kendi dişleri var ise diş kök yüzeyi çürükleri ve dişeti iltihaplarına da rastlanır.
Diş çürükleri için tedavi sonrası florür miktarı yüksek diş macunu kullanımı, 6 ayda bir kontrol ve kontrollerde florürlü vernik uygulamaları önerilebilir.
Ağız kuruluğunun önlenmesinde oral nemlendirici solüsyon kullanımı, şekersiz sakız ve pastiller, yapay tükürük kullanımı gibi önlemler alınabilir.
Oral Candidiazis (ağız içi mantar oluşumu): Antifungal gargaralar, antifungal merhemler, pastiller önerilebilir.
Protez vurukları: protez içi kullanılan yumuşak astar materyalleri dokuda oluşan yara oluşma sıklığını azaltacaktır.
Uzun yıllar aynı protezin kullanımına bağlı oluşan irritasyonlar, ülserasyonların giderilmesinde protezde yapılacak değişiklikler ve rutin diş hekimi kontrollerinin olması ile bu durumun önüne geçmek mümkün olur.
Yaşın ilerlemesi ile beraber ağız bakım eksikliği olan bireylerde dişeti hastalıkları nedeni ile diş kayıpları artmaktadır. Periyodik Kontroller ve ağız bakımları ile diş kayıplarını engellemek mümkün olur. Periyodik kontrol ve bakımlar çürük oluşumunu da azaltacaktır.
Yaş ilerlemesiyle beraber artan diş eti çekilmeleri meydana gelir. Bu da dişlerde hassasiyete sebep olur. Hassasiyet giderici tedaviler uygulanılarak hasta rahatlatılmaya çalışılır.
Yaşlanma ile beraber sistemik hastalıkların görülme sıklığı artmaktadır. Ağız sağlığındaki eksiklik, iltihabi durumlar sistemik hastalıkların seyrini de etkileyebilmektedir. Erken müdahaleler ve kısa randevular ile hastaları fazla yormadan ağız sağlığını korumak mümkün olacaktır.
Dişlerimiz doğumuzdan sonra çıkması ve ardından süt dişlerimizden sonra gerçek dişlerin çıkmasından yaşlılığımıza kadar bizim içi hayati bir yere sahiptir. Çünkü hayatımızın devamı için kullanmamız gereken dişlerimize iyi bakmalı ve her gün ağız ve diş bakımımızı yapmalıyız aksi takdirde dişlerimiz de istenmeyen sıkıntı ve problemlerle karşı karşıya kalabilir. Bu sıkıntı ve problemler zaman geçtikçe tedavisi zorlaşır aynı zamanda yaş geçtikçe de tedaviye cevap gecikir ve diş kayıplarına kadar istenmeyen durumlar oluşur. Yaşlılarda diş sağlığı çok önemlidir.
Aynı zamanda dişlerde zamandan dolayı en çok sıkıntı yaşlılık çağında oluşmaktadır. Bu yüzden Geriatrik diş hekimliğine bu konuda çok fazla iş düğmektedir. Geriatrik diş hekimliği, yaşlıların ağız ve diş problemleriyle ilgilenen ve tedavi eden diş hekimliğinin bir dalıdır. Yaşlılarda tükürük bezlerinin artık az tükür salgılamasından dolayı ağız kuruması ve bu sayede dişlerdeki bakterilerin artmasından dolayı yaşlılarda diş ve ağız hastalıkları daha fazladır. Azalan kemik ve azalan kas kütlesine bağlı olarak da yaşlılarda diş sağlığı bozulmaktadır. Bazı yaşlılarda ise gençlik yaşlarından yaşlılıklarına kadar sigara ve dişlere zarar veren besinlerin kullanımı sonucu ve bakımlarına dikkat edilmemesi sonucu diş kayıplarına kadar giden sıkıntılar oluşmaktadır. Bu yüzden bu diş kayıplarını önlemek ve dişlerdeki sıkıntıları tedavi etmek için geriatrik diş hekimliğine çok iş düşmektedir.
Yaşlılarda ortaya çıkan diş ve ağız hastalıkları genelde diğer genç, yetişkin ve çocukların diş problemleri ile aynı değildir. Bu farklılıklar beraberinde yeni tedavi yöntemlerini ve o hastalığa yoğunlaşmayı getirir. Geriatrik diş hekimliğinin tedavi yöntemleri dediğimizde en başta gelen protez diş tedavisi olacaktır. Çünkü yaşlılık ile birlikte dişlere gereken önemin verilmemesi ve bakımların azalması aynı zamanda doktora hiçbir kontrole gidilmemesi de dişlerin çürüyüp artık en son durum olan diş kaybı yüzünden yapılan protez dişler ile birlikte yaşamını devam ettirirler.
Bir diğer tedavi yöntemi ise periodontal hastalıkların giderilmesidir. Yaşlılığın getirdiği zamanla dişlerin tahribata uğraması ve vücudun bazı fonksiyonlarını yitirmesi sonucu dişler ve ağız sağlığı da aynı şekilde yavaşlar bu yüzden de tedavi yöntemlerinin de değişmesi ve azalması bu sebeplerden ötürüdür.