Hareketli protezler hastaların ağızlarına uyum sağlamasıyla kendi dişlerini kullanıyormuş hissiyatı yaratarak günlük hayatlarına devam etmeleri açısından çok önemlidir. Hareketli protezlerin tercih edilme alanı iki şekildedir. Birincisi tamamen dişlerini kaybetmiş olan hastalar içindir. Bu tür hastaların hareketli protez tercihi tam protezdir. Bir diğeri ise dişlerinin hepsini değil de birazını kaybetmiş hastaların kullandığı parsiyel adı verilen kısmi protez tercihidir.
Bu hareketli protezler daha öncelerde çok daha fazla kullanılıyordu çünkü dişlerini kaybetmiş hastaların tek çaresi konumunda görülmekteydi. Fakat artık gelişen ve yenilenen sistemlerin diş alemine getirdiği daha farklı tedavi yöntemleri de bulunmaktadır. Bu yöntemler çene kemiğine yerleştirilen implantlar ve bunlardan destek alınarak yapılan diş protezleri sayesinde artık hastalar kendi dişlerini kullanıyormuş gibi istedikleri her şeyi çiğneme yetkisine sahip olmaktadır.
Bir Tam Veya Bölümlü Protez Kullanan Hastanın Dikkat Etmesi Gereken Noktalar
- Protezlerinizi her yemekten sonra çıkararak iç ve dış yüzeylerini diş fırçası + sabun kullanarak temizleyiniz.
- Protez (takma diş) temizliği için özel olarak üretilen tablet veya solüsyonları üretici firmanın talimatlarına göre dikkatli bir şekilde kullanabilirsiniz.
- Ağzınızda bazı dişleriniz var ise onları da mutlaka diş fırçası ve diş macunu ile temizleyiniz.
- Protezlerinizi çıkardığınızda mutlaka su dolu bir kap içerisinde saklayınız.
- Diş hekimlerinizin kontrolü altında olmadan protezlerinizde siz veya bir başkası aşındırma, ilave tamir gibi işlemler kesinlikle yapmayınız/yaptırmayınız. Protezinizle ilgili herhangi bir probleminiz olduğunda derhal diş hekiminize başvurunuz.
- Her 6 ayda bir kez düzenli olarak diş hekiminize kontrole gidiniz. Bu kontroller ilerde olabilecek problemlerin önlenmesine yarayacaktır.
Unutmayınız ki protezlerinizin de bir ömrü vardır ve en az 2 en fazla 4 yılda bir yenilenmesi gerekmektedir. Aksi halde protezinizin değişen dokularınıza uyumunun bozulacağı gibi ağzınızda mantar enfeksiyonu oluşturma ihtimali oluşacaktır.
Hareketli protez kendi içerisinde ikiye ayrılır. Eğer hasta tüm dişlerini kaybetmişse tam proteze ihtiyacı vardır. Hasta dişlerinin sadece bir kısmını kaybetmişse parsiyel denilen kısmi proteze ihtiyaç vardır.
Son yıllarda bu protezler artık dişsiz ağızların tek şansı olmaktan çıktı. Çene kemiğine yerleştirilen implantlar ve bunlardan destek alınarak hazırlanan diş protezleri artık hastalara kendi dişleriyle çiğniyormuş hissi vermekte ve bu sebeple sıklıkla tercih edilmektedir.
İmplant üstü hareketli protez
İmplant üstü protezlerle kaybedilen dişlerin fonksiyon, estetik ve fonetik görevlerinin yeniden kazandırılması sağlanır. Diş implantları eksik olan dişlerin fonksiyon ve estetiğini sağlamak amacıyla çene kemiğine yerleştirilen vida şeklinde titanyumdan yapılmış doku dostu yapay köklerdir.Hassas Bağlantılı (Çıtçıtlı) Protezler
Kısmi diş eksikliğinde kullanılan diğer bir protez çeşidi ise hassas bağlantılı protezlerdir. Protezin tutuculuğu parsiyel protezdeki gibi kroşelerle değil hassas bağlantı denilen dişi ve erkek parçalarla sağlanır. Bu protezler estetik, tutuculuk ve sağlık açısından klasik parsiyel protezlerden çok daha üstündür. Hassas bağlantılı protezlerde estetik görüntüyü bozan metal
Hareketli protezlerin birçok çeşidi bulunmaktadır. Bu çeşitler sayesinde her hastanın ağız yapısına uygun olan protezlerin yapılması amaçlanmakta ve bu amaçlar başarılmaktadır. Şimdi hareketli protez çeşitlerini inceleyelim: