Dişlerin yapısı, çene genişliği ve genetik faktörler göz önünde bulundurularak bazı kişilerde, dişler çapraşık veya üst üste çıkabilir. Bazen çene darlığı sebebiyle, bazen dişlerin büyük olması bazen de süt dişlerin erken veya geç düşmesi gibi nedenlerle dişlerin dizilimi olması gerektiği gibi olmayabilir. Köpek dişlerinin yukarıdan çıkması bu duruma örnek gösterilebilir. Köpek dişinin çıkacağı yerin dar olması ya da alttaki süt dişin düşmemesi gibi nedenlerle köpek dişleri yukarıdan çıkabilirler. Bu durumda ortodontik tedavi ile dişlerin düzeltilmesi sağlanarak dişler olması gerektiği gibi dizilirler. Ancak bu tedavi uzun ve sabır gerektiren bir süreç olduğundan bu sorunu yaşayan kişiler tel tedavisinden kaçınabiliyor. Bu durum ne kadar erken tedavi edilirse süreç o kadar kolay olur.
Günlük yaşantımızda dişlerin sağlıklı ve düzenli görünmesi bizim için oldukça önemlidir. Hem ikili ilişkilerimizde özgüvenimizi artırır hem de yiyecekleri tüketirken zorluklar ve sorunlar yaşamamızın önüne geçer. Ortodontik tedavi yöntemi olan diş telleri çapraşık dizilmiş dişlerin düzeltilmesinde oldukça etkilidir. Tel tedavisi kişinin dişlerinin durumuna ve yaşına göre 6 ay ile 3 yıl gibi bir sürede tamamlanır.
Köpek dişlerinin yukarıdan çıkması tedavisi ile diş teli tedavisinde ilk aşama bir ortodonti uzmanına detaylı bir şekilde muayene olarak dişlerin durumu ve nasıl tedavi edileceği ile ilgili tedavi sürecini planlamaktır. Dişler de çürükler veya diş taşları varsa öncelikle onların tedavisi yapılır. Daha sonra diş tedavisinde kullanılan braket olarak adlandırılan malzemeler özel bir yapıştırıcı ile dişlere takılır. Genellikle metal braketler tercih edilir. Ancak daha estetik görünmesini isteyenler için renkli veya şeffaf braketler de vardır.
Braketlerin içinde dişleri yönlendirecek olan teller geçirilir. Tellerin takılmasını takip eden ilk hafta sızılar ve bazı ağrılar hissedilebilir. Ama daha sonra bu durum geçer hasta tellere alışır. Bu teller, dişleri sürüyerek dişlerin olması gerektiği yere doğru bir kuvvet uygular ve zamanla dişler düzelmeye başlar. Her ay ya da doktorunuzun sizden istediği tarihlerde düzenli muayene gerekir. Dişler sürülürken bazen teller sıkılır bazen de farklı yapıda tele geçiş yapılabilir. Tüm bu süreç içinde doktorunuzun belirlediği tarihlerde muayeneye gitmeniz gereklidir. Çünkü müdahale edilmesi gereken bir durum varsa veya dişler erkenden düzelmeye başladıysa ve siz muayeneye gitmediyseniz tedavi süreciniz uzayabilir.
Köpek dişlerinin yukarıda çıkması tedavisi ile diğer diş çapraşıklıkları veya çene bozuklukları diş telleri takılarak tedavi edilir. Yukarıdan çıkmış köpek dişleri teller ile olması gereken yerlerine doğru sürülerek bu durum düzeltilir. Burada önemli olan bir diğer adım ikinci aşamadır. İkinci aşamada tamamen yerine gelen dişlerin sabitlenmesi için gereken süre beklenir. Çünkü bu süreç içerisinde sürülen dişlerin etrafında yeni bir kemik dokusu oluşur. Yumuşak dokular bu duruma adapte olur. Ve dişler sabitlenir. Bu süreç pekiştirme tedavisidir.
İlk aşama kadar önemlidir. Eğer bu süreçte teller hemen çıkarılırsa dişler eski yerlerine doğru geri gidebilirler. Çünkü eski yerleri hala boştur, kemik dokusu ile doldurulmamıştır. Bunun için dişlerin eski yerlerine gitmemesi ve tedavinin tamamlanabilmesi için doktorun önerilerini dikkatle dinleyip uygulamak gereklidir. Tel tedavisinin tamamlanmasının ardından pekiştirme tedavisi mutlaka yapılmalıdır. Bu bir ekip işidir. Doktor ve hasta beraber hareket etmelidirler. Eğer tedavi uygulanan bir çocuksa, ailede burada önemli bir yere sahiptir. Çocuğun takibini yapmalıdırlar.