Panoramik Diş Röntgeni, tüm dişlerin, çenelerin, dişler ve çenede yer alan bir çok problemin tek bir filmde görülmesini sağlayan röntgen filmidir. Panoramik diş röntgeni , X-ışını teknikleri yardımıyla diş alanı ve çene alanına genel bir bakış niteliğindedir. Diş hekimliğinde tanı konusunun iki temel dayanağı fizik muayene ve röntgen görüntülerinin hazırlanmasıdır. Ağız boşluğunun fiziksel muayenesi, genellikle aletlerle yapılan genel bir bakış sağlar. Oral tümörlerin sıklığı nedeniyle, oral mukoza, dil ve damak üzerine odaklanılır. Tanıdaki ikinci önemli konu röntgen görüntüleridir. Bir diş röntgeninin en önemli avantajları arasında hız, büyütme, keskinlik ve ölçeklenebilirlik vardır. Panoramik Diş röntgeni kullanılması gereken bir röntgen yöntemidir.
radyasyon dozunun geleneksel röntgen teknolojisine kıyasla on kat azaltılabileceği gerçeği büyük avantaj sağlar.Hastalara çene kemiğinin durumu, çıplak gözle görülemeyen diş etleri hastalıkları, sinirlerin yeri ve olası enfeksiyon kaynakları hakkında bilgi verir. Ayrıca normal bir ağız boşluğu muayenesi ile tespit edilemeyen diş hastalıklarını tespit edebilir. Protezlerin tasarımında önemli bir rol oynar. Başarılı bir diş tedavisi yapabilmek, güvenli ve doğru bir teşhis için röntgen gereklidir.
Röntgen ışınları, çok yüksek enerjili elektromanyetik dalgalardan oluşur. Bu dalgalar maddeye nüfuz ettiğinde, nesneye geçer. Böylece dişlerin ve diş etlerinin altında bulunan tüm sorunları teşhis edilmesine izin verir.
Her gün çok düşük radyasyon dozuna maruz kalıyoruz. Röntgen esnasında yayılan X-ışınları son derece düşüktür. Röntgenler, gereksiz radyasyona maruz kalacak hastaları korumak amacıyla dikkatli kullanılmalıdır. Bu nedenle deneyimli ve konusunda uzman kişiler tarafından yapılması önem teşkil eder. Diş hekiminiz sadece gerekli ise bir röntgen isteyecektir. Yeni bir hastaysanız, diş hekimimizin ağız sağlığınızın tam bir görünümünü elde etmek için bu uygulamayı uygulaması muhtemeldir. Röntgenler düzenli olarak yapılmamalıdır. Fakat bazı hastalar için daha fazla röntgen istenebilir. Çünkü diş hekiminiz ağız sağlığınızın ilerlemesini izlemek isteyecektir.
Önemli bir diş hekimliği prosedürüne maruz kalırsanız veya diş çürümesi riskiniz artarsa veya diş eti hastalığınız varsa, düzenli bir şekilde röntgen çektirmek zorunda kalabilirsiniz. Röntgen çekiminin sıklığı, tıbbi ve diş öykünüze ayrıca sağlık durumunuza bağlıdır. Eğer hamileyseniz, siz ve bebeğiniz için bir diş tedavisine başlamadan önce sizin için en uygun olanı yapılmalıdır.
Hamileyseniz ve diş tedavisine ihtiyacınız varsa, bu röntgen tedaviden önce çekilmelidir. Tedavi edilmeyen bir diş enfeksiyonu, bebek için tehlikeli olabilir. Bu nedenle sağlığınızı ve bebeğin sağlığını korumak için diş tedavisi gerekebilir. % 80 oranında azaltılmış radyasyon oranına sahiptir. Çoğu durumda kullanılan yöntem, tedavi süreci için mükemmel destek ve karar verme sağlar.