Sabit protez, ağza yapıştırılan ve takıldıktan sonra çıkarılamayan protez diş türüdür.
Sabit protezde hastanın dişi kullanılır. Hastanın dişi kesilir, prepare edilir, daha sonra üzeri kaplanır ve hastanın ağzına monte edilir. Tedavi sonrasında hiçbir şekilde hasta tarafından çıkarılamaz, yerinde sabittir. Sabit protez, yaklaşık olarak on günde yapılır. Bu süreç içerisinde hastanın 3 ya da 4 kere diş hekimine uğraması gerekir. Bir sabit protezin ortalama ömrü 5 yıl ile 8 yıl arasında değişir. Sabit protez ne kadar sağlam olursa olsun bu süre içerisinde değiştirilmelidir.
Kron protezleri:
Dişlerin ağız içerisinde görülen kısımlarını restore etmeye yarayan ve çeşitli materyallerden yapılan protezlerdir. Genelde dişlerde dolgu yapılamayacak kadar fazla madde kaybı olduğunda veya farklı estetik beklentilerin mevcudiyetinde tercih edilir.
Köprü protezi:
Gövde ve dayanak yoluyla doğal dişler üzerine gelen çiğneme basınçlarını periodonsiyum (dişi çevreleyen dokular) ve alveol kemiği (diş mevcudiyetinde dişi çevreleyen kemik) aracılığıyla çene kemiğine ileten protezdir. Dişsiz boşluğun aşırı uzun olmadığı ve de boşluğun her iki tarafındaki dişlerin sağlıklı olduğu durumlarda uygulanır.
Zirkonyum Altyapılar:
Zirkonyumun adlı materyalin kullanımıyla, klasik metal destekli köprü protezlerinin uygulanabileceği her vakada; metal içermeyen, diş renginde restorasyonların yapılabilmesi de artık mümkün olmuştur.
Sabit protezler ağızdaki kalan köklü dişlere sabitlenerek takılan ve çıkarılıp takılması mümkün olmayan protez çeşididir. Bu protezlerin hastaya uygulanması yapılabilmesi için hastanın ağzında köklü dişlerin kalması gerekmektedir. Çünkü bu protezler o kalan köklü dişlere sabitlenerek yapılmaktadır.
Bu işlemi yapmak için ilk olarak bahsettiğimiz gibi hastanın dişi kullanılır ve bu diş kesilerek prepare edilir daha sonra bu dişlerin üstü kaplanarak hastanın ağzına monte edilmektedir. Bu dişler tedavi sonrasında hasta tarafından çıkarılamaz. Yerinde sabit durmak zorundadır. Sabit protezler ömür boyu kullanım için uygun değildir. Ne kadar sağlam olursa olsun bu protezlerin zamanla değiştirilmesi şarttır.
Sabit protezler her hastanın ağız yapısı ve bir dişten beklentisi farklı olabileceğinden dolayı tek bir çeşitten oluşmamaktadır. Bu konuda en çok bilinen çeşidi vardır. Şimdi bu sabit protez çeşitleri konusunu inceleyelim: